21 March 2018

LAST FLAG FLYING

Okrutno. Sa srcem. Ali, okrutno.



Nisam očekivao da Richard Linklater snimi ovakav film. Veseo, dobrodušan, tečan, opušten. Ali, okrutan. Von Trierovski, dakle skoro apsurdno, okrutan. Ali životan i verovatan.

Ako ste gledali Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, možda vam se iz gore navedenih atributa on javlja kao primer jednog takvog. I sve dok nisam odgledao Last Flag Flying, da, možda sam i ja tako nešto mislio. I visko ga cenio zbog toga.
Ali Linklaterov film je bolji, dublji, relevantniji. I okrutniji.

Nadalje nemojte čitati dok ga ne pogledate. OK?

Steve Carell, u onom svom modu "priglupog i zlostavljanog kučeta" (kad glumi "ozbiljne" uloge) igra Doca, bivšeg vijetnamskog marinca i udovca, koji dolazi u nenajavljenu posetu svom bivšem saborcu Salu, koga igra Bryan Cranston, u svom prepoznatljivom modu upravo probuđenog komšije, voljnog da pomogne. Njih dvojica zajedno odlaze do trećeg saborca, Muellera, koji je u međuvremenu postao pastor. Njega igra Laurence Fishbourne u svom prepoznatljivom modu bleksplotejšn kornjače. A sada ima i štap, te dilema da li je pimp ili mudrac lebdi tokom celog filma.

Jednom davno kad su bili mladi, ludi i narkomani, u Vijetnamu, Sal i Mueller su nagovorili Doca da im da morfijum namenjen nekom ranjenom vojniku. Doc je zbog toga najebao i završio u zatvoru, vojnik je umro, a ova dvojica osećaju da mu duguju nešto, posle svih ovih godina.

I prilika da mu se oduže stiže neplanirano na kraju večere, šale i nostalgije. Docov sin je poginuo pre tri dana u Iraku i on želi da njih dvojica krenu sa njim po telo i pomognu mu da ga sahrani.
I kada Doc to saopšti, Linklater vas spuca kao kamion i kroz prozor izbaci iz kuće.

Ali, opušteni ton, Linklaterov prepoznatljivi slekerski ritam se ne menja. Siroti Doc, koji je u januaru ostao bez supruge (opaka bolest), sada pred Božić ostaje i bez sina. Sal je pijanica i vlasnik bara koji jedva preživljava. Mueller je pronašao boga, ali je i dalje tvrd na praktikovanju dobrih dela.
Zajedno sa njima, iz dostavne baze, u Docov grad, kreće i mladi vojnik koji je bio saborac upokojenog sina.
On će ih i upoznati sa stvarnim, "herojskim" načinom na koji je poginuo sin- naime, ovoga je ubio neki mudžahedin metkom u potiljak dok je kupovao koka-kole za svoj tim. Umesto marinca koji nam sve to priča.

Nema u ovom filmu posebne pripreme za ono što sledi. Film, baš kao i život, teče, u papučama i bade-mantilu, čak i kad saznaje najgore stvari. Linklater je okrutno ležeran. Možda i previše. I verujem da će neki od vas imati problem da poveruju da bi se tri veterana baš tako nosila sa smrću sina jednog od njih. Ali ne zaboravite da se radi o ljudima čiji su životi obeleženi ratom i ubijanjem i koji su već dobrano otvrdnuli na smrt. Mi nismo.

Last Flag Flying je roud-muvi komedija, ali ona negira osnovne postulate tog žanra- prvo, "ništa nije smešno" (i kad jeste), a drugo film ne pati previše od epizodične strukture roud-muvija unutar koje zapravo svaka epizoda gradi najzabavnije delove. Last Flag Flying egzotiku pronalazi u rutini i banalnosti Amerike prepadnute od (bliskoistočnog) sveta (radnja se odvija 2003). Kao satiričar Linklater je nemilosrdan, o čemu već sam kasting Carella za najtragičniju osobu u filmu dovoljno govori.

Last Flag Flying nije jedan od onih filmova koji vas provode kroz nijanse crne i na kraju vam pokazuju malo svetlo, negde tamo. Linklaterovi junaci su "gotovi", oni su svršeni čin svojih života, i samo zahvaljujući ovoj jezivoj okolnosti, imaju jedni druge. I u tim posleratnim dejstvima rata i ratovanja, Linklater nudi snažnu i brutalnu anti-ratnu poruku. Koja jedva uspeva da palima pruži minimum dostojanstva koje zaslužuju, a koje im, kako nam film surovo prikazuje, život bahato otima.

Nema heroja. Samo mrtvi i preživeli.

SELEKTAH: 9/10

A onda sam pročitao da je Linklater režirao film po romanu Darryla Ponicsana, i da je film neka vrsta nastavka Hal Ashby-jevog The Last Detail, koji je također rađen po Ponicsanovom romanu. I onda sam i to odgledao. I to je jedan odličan film, manje surov i sirov, ali sa junacima koje je vojska učinila plenom hipokrizije. U miru. Baš kao i Vijetnam "one tamo". Pa obavezno pogledajte i to.


1 comment:

  1. Odlicna recenzija jako dobrog filma, Carell je pun pogodak. A ti, ako nisi( sto sumnjam), pogledaj Ashby-jev Being there.
    Pozdrav Juga

    ReplyDelete